Author Topic: Open Mic - How to Setup Zoom  (Read 906 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rossco01

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 2921
  • Good Vibes 138
Open Mic - How to Setup Zoom
« on: April 13, 2021, 02:30:26 pm »
All,

Ivan (SillySock7) did below a few weeks ago...but I've not had chance to post. So over to you Ivan:-


I'll try to keep it brief and to the point to avoid any unnecessary information but feel free to expand on things.

Video
The essential video settings are pretty straightforward, and can be found under Settings > Video. Pick the source you'd like to use from the dropdown menu and make sure to check the box labeled HD to get the best possible quality out of your recording device:



The rest of the settings are mostly personal preference and can be left as is. One thing worth checking while still in the Video tab however is to make sure the checkbox to "See myself as the active speaker while speaking" is activated. If it is disabled you will see the host on the main feed instead of seeing yourself while performing if you are not actively being spotlighted by the host.



Audio
Zoom offers the option to 'Turn On Original Sound' which disables various filters and noise suppression. This option can be found under Settings > Audio > Music and Professional Audio. Once you activate it and restart zoom you'll be able to see a blue button in the top left corner when you start a meeting. It is also highly recommended to turn on 'High fidelity music mode' as well to get the best possible audio quality output:



It should be noted that if you are using an audio interface as the source which has multiple inputs, Zoom only supports two inputs simultaneously. These inputs are transmitted and mixed as mono by default, so if you are planning on using a stereo setup the 'Stereo audio' option needs to be enabled here also.

Once Zoom has been restarted and a meeting has been started, a blue button will appear in the upper-left corner of the window:



Clicking the button will enable Original Sound and the small arrow to the right opens a dropdown menu which will allow you to pick your input source.

Also notice the 'Record' button at the bottom of the screen. This lets you record yourself, which is a great way to test your audio/video equipment, audio output levels, guitar pre-amp settings, etc. ahead of time. Once you are done recording and leave the meeting Zoom will automatically convert your video for you and conveniently open a window with the relevant files.

------

I think that should about cover the basics Jason. You can use the quote function to copy and paste the above if you want to keep all the formatting. Again, feel free to edit and add anything you like before posting it.

Best regards,

Ivan
Epiphone DR500MCE, Pacifica 112V, HB Tele, PRE SE Custom, Katana 100, Trio Plus, Line 6 PodGo mfx
Follow me on >> https://soundcloud.com/rossco01
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHlzgAndj0AFFSNE1iGnbQQ

Online tobyjenner

  • All Time Legend
  • *******
  • Posts: 5651
  • Good Vibes 214
  • You're never too old to Rock'n'Roll
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #1 on: April 13, 2021, 03:23:34 pm »
Great overview Ivan. Cover it all, clear and precise.

And thanks to Jason for posting.  Guess this will need to be a sticky, so it is available for future events ?

Cheers

Toby
 8)
Here since Mar 2013 Completed BC, RUST 1 & 2, IM, MTMS Still on Blues Rhythm and Blues Lead
https://soundcloud.com/tobyjenner/   
https://www.youtube.com/channel/UC2wcjHmnrFuQyom6tqUtdrQ
Roadcase : https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=39537

Offline sairfingers

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 1946
  • Good Vibes 109
  • 󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿“Keep that one, mark it fab”. Paul McCartney.
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #2 on: April 13, 2021, 04:34:24 pm »
Hi Jason/Ivan. I think it’s worth pointing out that for anyone trying to do this on the phone app, none of these options appear to be available.
Studying Intermediate Course, Folk Fingerstyle and Blues modules.
Pickin’ an’ lickin’.....😎. Martin D28 : Gibson SG : Boss Katana 50.
Road case : https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=48801.0

Offline adi_mrok

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 1215
  • Good Vibes 104
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #3 on: April 13, 2021, 10:35:54 pm »
Good job Ivan thanks for a comprehensive manual and thanks Jason for publushing it :)

Keep on rockin' my friends


Offline SS7

  • Concert Hall Hasbeen
  • ****
  • Posts: 425
  • Good Vibes 42
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #4 on: April 14, 2021, 09:29:32 am »
Hey cool! Happy to help. Maybe that part after the hyphens should be edited out though if it's going to be a sticky :)
Hi Jason/Ivan. I think it’s worth pointing out that for anyone trying to do this on the phone app, none of these options appear to be available.
Oh sorry SF, I don't even have Zoom on my phone. Maybe someone who has experience with the app can add some information related to it.

Sent from my SM-N985F using JustinGuitar Community mobile app


Offline Rossco01

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 2921
  • Good Vibes 138
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #5 on: April 14, 2021, 09:44:13 am »
Options are pretty limited on the Apple iphone and ipad app in terms of sound. The only thing you can really specify is original sound.
Epiphone DR500MCE, Pacifica 112V, HB Tele, PRE SE Custom, Katana 100, Trio Plus, Line 6 PodGo mfx
Follow me on >> https://soundcloud.com/rossco01
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHlzgAndj0AFFSNE1iGnbQQ

Offline close2u

  • Administrator
  • All Time Legend
  • *****
  • Posts: 15219
  • Good Vibes 670
  • Teesside, North East England.
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #6 on: May 15, 2021, 06:33:11 pm »
Zoom with Audio Interface question.

Condenser mic plus guitar into Focusrite Scarlett Solo.
I recorded a few rltrials and the sound isn't great on playback.
Do I need to have the original sound on or off?
If on, are the other parameters of echo / options muse audio / stereo just optional?
My inputs on the AI did not go beyond green btw.

When I come on I will feel the need to ask about the sound, levels and guitar / mic balance.

Offline Rossco01

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 2921
  • Good Vibes 138
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #7 on: May 15, 2021, 06:38:21 pm »
IF you're using zoom on laptop i would set supress background noise to low, show original sound option ticked to yes and tick disable echo and tick high quality audio
Epiphone DR500MCE, Pacifica 112V, HB Tele, PRE SE Custom, Katana 100, Trio Plus, Line 6 PodGo mfx
Follow me on >> https://soundcloud.com/rossco01
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHlzgAndj0AFFSNE1iGnbQQ

Online DavidP

  • All Time Legend
  • *******
  • Posts: 7912
  • Good Vibes 391
  • You're always learning about guitars-Keef Richards
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #8 on: May 15, 2021, 06:42:36 pm »
And once in Zoom you should see button in the top left corner and it should be blue saying turn original sound off, ie original sound is on.  And in the drop down next to that button you'd pick your AI. Mine shows as Analog 1 + 2 (focusrite USB audio)

Offline stuartw

  • Concert Hall Hasbeen
  • ****
  • Posts: 302
  • Good Vibes 5
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #9 on: August 20, 2021, 11:31:05 pm »
Is this using a pc/laptop with win10?

Offline adi_mrok

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 1215
  • Good Vibes 104
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #10 on: August 21, 2021, 12:08:14 am »
Is this using a pc/laptop with win10?
Yes

Keep on rockin' my friends


Online DavidP

  • All Time Legend
  • *******
  • Posts: 7912
  • Good Vibes 391
  • You're always learning about guitars-Keef Richards
Re: Open Mic - How to Setup Zoom
« Reply #11 on: August 21, 2021, 06:31:03 am »
Is this using a pc/laptop with win10?

Somebody using an Apple laptop/PC can chime in here but my guess would be the Zoom app running on iOS would pretty similar.  Where things may be different is if you are using the Zoom app on an Android device. Don't know much about how different the OS may be on an iPad/iPhone vs a Mac.

 

Get The Forum As A Mobile App