Author Topic: Plugin Latency in Reaper  (Read 370 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tobyjenner

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3314
  • Good Vibes 115
  • You're never too old to Rock'n'Roll
Plugin Latency in Reaper
« on: May 30, 2019, 07:41:13 pm »
Wonder if anyone could help solve a problem I have with plugin latency using Reaper.
I have just had to recover my PC hard disk and reinstalled the whole system from an image copy. All came back ok but since the rebuild I am getting latency when trying to record a guitar track using amp sims.

Before the rebuild all was ok and any amp sim I used was on point, no delay or latency. I've not made any changes to any setting so am baffled as to why this has suddenly started happening. If I disable/bypass the plugins the DI remains on point with no latency, so that suggests there's nothing wrong with the routing via my AI into the PC.  ???

It is only happening on plugins and those that have been working fine for a number of years!! ::)
For example Its occurs on all my Waves GTR Amps or Racks but also on the LePou sims I downloaded after Close posted the Jake Lizzio tutorial. I have also gone back to a previous version of Reaper, as I had also just loaded the latest version before my PC crash.

Appreciate any guidance pleas. Thanks in anticipation.

Cheers

Toby
 8)
« Last Edit: May 31, 2019, 08:03:29 am by tobyjenner »
Arrived here Mar 2013 Since completed BC, RUST 1 & 2, IM and MTMS Now on Blues Rhythm and Blues Lead
My Soundcloud : https://soundcloud.com/tobyjenner/
Roadcase : https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=39537.msg339454#msg33945

Offline tobyjenner

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3314
  • Good Vibes 115
  • You're never too old to Rock'n'Roll
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #1 on: May 31, 2019, 08:17:13 am »
To clarify further.

I am actually hearing two notes. I hear the note I've played in its DI format, followed by the note through the amp sim plugin. So that sounds like 1e when counting 16th. By pass the sim and I just get the 1.
So if I'm playing a lick for example I'm hearing the e of the 2 note 1e, when I play the 2nd note in the lick, which throws you off completely.

I can't tell 100% if the DI is coming direct from Reaper or I'm hearing it via my AI but the track level monitor seems to react to the picked note immediately.

Also, some of these amp sims can be run standalone - Waves GTR and Waves PRS - and when launched from the desktop they perform as expected ie no delay unlike when they are used in Reaper.

As I said, this has only just started happening after the PC was restored via a system image. Not that that should have caused this, as the system should be a mirror image of how it was before it crashed.

Hope the additional info helps, as I just can't get my head around why this should suddenly start happening.

Cheers

Toby
 8)
Arrived here Mar 2013 Since completed BC, RUST 1 & 2, IM and MTMS Now on Blues Rhythm and Blues Lead
My Soundcloud : https://soundcloud.com/tobyjenner/
Roadcase : https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=39537.msg339454#msg33945

Offline DavidP

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3915
  • Good Vibes 220
  • You're always learning about guitars-Keef Richards
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #2 on: May 31, 2019, 11:03:28 am »
Toby,

Sorry I can't help ... I'm no expert in this regard.

Have you tried looking at the Kenny Goia videos on the Reaper site; maybe there is something to help deal with latency there.

Good luck on fixing it ...


Offline CT

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 1067
  • Good Vibes 61
    • YouTube
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #3 on: May 31, 2019, 03:39:25 pm »
I never could get past the latency with Reaper or any other DAW on Windows. There was too much twiddling and futzing to even get it close to usable. I switched to Garageband on a Mac and have never looked back -- straight up plug and play. 

Offline tobyjenner

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3314
  • Good Vibes 115
  • You're never too old to Rock'n'Roll
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #4 on: June 01, 2019, 12:09:57 am »
@DavidP - I've been trawling all over the place but can't find a similar issue posted anywhere!

Quite bizarre as the problem turned out to be specific to the project I was working on  ???

I created a new project and added 1 track for guitar and then one of the plugins that was lagging behind the DI and all sounded on point. Went back to the original project and still got the 1e effect !! Deleted that and rebuilt the project from its midi inputs, then added additional left, right, lead guitar tracks with the amp sims and stomps I wanted and all is back to normal. Can only assume this track got its knickers in a twist somehow but why is a mystery. So yes some wasted time rebuilding but all is cool again ............just need to re-record all the guitar parts that were 80% completed, Such is life.  :)


I never could get past the latency with Reaper or any other DAW on Windows. There was too much twiddling and futzing to even get it close to usable. I switched to Garageband on a Mac and have never looked back -- straight up plug and play.

Clint, I never had any issues with latency in Reaper before this. Well yes on initial set but one of our old mods and font of amazing knowledge, TB-AV posted a set up guide for Reaper and patching guide for Audio Interfaces years back. Once I had set things up as TB suggested everything was fine. Been using Reaper for around 4 years and never had any perceivable latency issues, until this one time.

Can only assume the routing got corrupted some how but the rebuilt project is now working fine.

Cheers

Toby
 8)

 
Arrived here Mar 2013 Since completed BC, RUST 1 & 2, IM and MTMS Now on Blues Rhythm and Blues Lead
My Soundcloud : https://soundcloud.com/tobyjenner/
Roadcase : https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=39537.msg339454#msg33945

Offline DavidP

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3915
  • Good Vibes 220
  • You're always learning about guitars-Keef Richards
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #5 on: June 01, 2019, 08:16:51 am »
@DavidP - I've been trawling all over the place but can't find a similar issue posted anywhere!

TB-AV posted a set up guide for Reaper and patching guide for Audio Interfaces years back. Once I had set things up as TB suggested everything was fine.

Toby,

Glad you got it sorted with not too much fallout.

If you still have it, would love to take a look at TB's guide ...

Offline tobyjenner

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3314
  • Good Vibes 115
  • You're never too old to Rock'n'Roll
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #6 on: June 01, 2019, 08:36:57 am »
Toby,

Glad you got it sorted with not too much fallout.

If you still have it, would love to take a look at TB's guide ...

I'll have a mooch around my shortcuts as I'm sure I banked it for future reference, its from a good few years back now and searching the forum for "Reaper" brings up hundreds of items, even some dodgy song someone posted  ;) Can't see the wood from the trees but I'll track it down for you and let you know.

Cheers

Toby
 8)
Arrived here Mar 2013 Since completed BC, RUST 1 & 2, IM and MTMS Now on Blues Rhythm and Blues Lead
My Soundcloud : https://soundcloud.com/tobyjenner/
Roadcase : https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=39537.msg339454#msg33945

Offline tobyjenner

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3314
  • Good Vibes 115
  • You're never too old to Rock'n'Roll
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #7 on: June 01, 2019, 08:47:50 am »
David

This is one I was thinking of

https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=37210.msg320319#msg320319

Its a basic set up guide but gets you going. However, as Scoot says in this post there are some great Reaper tutorials on Youtube or on the Reaper site itself https://www.reaper.fm/videos.php

Hope that helps.

Cheers

Toby
 8)
Arrived here Mar 2013 Since completed BC, RUST 1 & 2, IM and MTMS Now on Blues Rhythm and Blues Lead
My Soundcloud : https://soundcloud.com/tobyjenner/
Roadcase : https://justinguitarcommunity.com/index.php?topic=39537.msg339454#msg33945

Offline DavidP

  • Stadium Superstar
  • ******
  • Posts: 3915
  • Good Vibes 220
  • You're always learning about guitars-Keef Richards
Re: Plugin Latency in Reaper
« Reply #8 on: June 01, 2019, 05:10:41 pm »
Thanks for all that, Toby.

I've been on Reaper awhile now, so have figured out most of the basics.  Certainly not on top of all the templates and preferences etc so no doubt take longer on certain things than I need to, but I get there. 

I have a small constraint ... I share the PC with my son.  He is an avid gamer plus student, so have limited time and tend to spend most of it on recording and mixing, rather than sorting out optimisations and templates. 

I have learned a lot of Reaper from watching the Kenny videos.  In fact, I'd say the Kenny videos are a real big positive factor for choosing Reaper.

As for latency ... no video sticks out in Kenny's set and the manual doesn't do much other than talking about relationship between block size, CPU and latency. Luckily I haven't bumped into a latency problem on the odd occasion when I have been over-dubbing guitar tracks.  Mostly I record my guitar tracks to a click track, rather than "jamming" over bass, drums, other guitar and instruments.


 

Get The Forum As A Mobile App